10 januari 2012

Konstigheter i naturen

Ett fenomen jag ser i vår skog någon enstaka gång med flera års mellanrum. Det är spår av en svamp jag inte vet namnet på. Den bor i murken ved på marken. När det är mycket fukt i luften och blir frost börjar det pysa ut nån slags vätska genom svampväggens porer till såna här frusna korvar. Sen går dagen mot 0 grader. Då smälter det ner till en vit gegga för att helt försvinna vid minsta plusgrad.
Är det nån som vet mer om detta?

6 kommentarer:

 1. Hej du. Jag har också sett det här fenomenet ibland. Fick det förklarat i Borås Tidning idag. Det är vattnet som pyser ut ur små porer på grenarna och när temperaturen är lagom så fryser det. Varje slinga är alltså vatten som kommer ur en por i grenen. Konstigt, men ett naturens mästerverk som du fångat fint på bild.

  SvaraRadera
 2. Så läckert! Trodde först det var tomtens skägg ;))

  SvaraRadera
 3. Såg nåt liknande häromdagen men inte så fin som din . Härlig bild !

  SvaraRadera
 4. Spännande!
  Aldrig sett eller hört talas om. Då har man lärt sig något idag också-ska bara komma ihåg det också....Du har visat oss det på ett fint sätt!
  Mvh, Inger

  SvaraRadera
 5. I Naturmorgon fick jag förklaringen idag. Svampen heter Svedjeskinn. Den spränger barken på döda träd och grenar och hjälper trädet att samla fukt. När det blir frost ökar volymen på vattnet i trädet och vattenmolekyler sipprar sakta ut och fryser genast till is. De pressas genom små sporer och därför blir det såna här korvar

  SvaraRadera
 6. Så intressant. Detta har jag aldrig sett förut. Tack för att du visade det.
  /Birgitta

  SvaraRadera