05 januari 2012

Dramatiska kajor

I veckan har jag varit nåra dagar hos min yngsta dotter i Uppsala. På tisdagen var vi väldigt kulturella. Först så g vi Nick Brandts utställning av porträtt av djur från Afrika. Fantastiska bilder! Mycket tankvärt omkring dom också. Sen åt vi lunch i en restaurant alldeles i branten över museet med en trappa som ledde till himlen. Gott!
Eftermiddagen tillbringades på Moderna museet där vi så de tre mästarna Turner, Monet och Twombly. En från varje århundrade men mycket gemensamt i sitt måleri.
Här är tre exempel som kanske slår i sin likhet med många av de bilder vi försöker åstadkomma: Lite suddigt, lite mystiskt, lite dolskt och ofta utan något att hänga upp sitt perspektiv på.


Det är nyttigt att se andra bilder än de foto man ser dagligen ... Man kan undra vad som är så speciellt med dessa  konstnärers bilder så de fortfarande efter ett par hundra år visas runt i världen och älskas - kön till ingången var väldigt lång...
Moderna hade också en stor trevlig fotoutställning. Ibland lite svårtolkad som den hela väggen med samma bild av en död harkrank på ett fönster framkallad med olika kontrast och ljus i svartvitt? Men jag är väl  antagligen för konventionell.
På väg till Sturekattens kafe gick vi i blå timmen förbi Dramaten där kajorna började natta sig.

1 kommentar:

  1. Alla bilder som kan öka din inre fantasi är fina tycker jag. Inte alltid bra att allt är solklart på en gång.../Kalle

    SvaraRadera