Skärfläckor i Galtabäcks hamn

24 februari 2013

Riktning


Jag går en kurs som heter Fotografins filosofi - en distanskurs på Karlstads universitet. Här får man lära om synen på fotografiet som företeelse. Hittills i litteraturen jag läser är det tveksamt om man överhuvudtaget kan ha fotografiet till något - ens som ett bevisvärde.... Fotografiet sägs vara bara ett mekaniskt resultat av en fotograf som riktar sin apparat mot något och trycker av och får en stor tillfredställelse av vad han gjort.... Tacka vet dom målningar där konstnären kan ge uttryck för sina inre känslor (går inte med foto!)!
Sök David Hockney på youtube och se hur man ända sen 1500-talet manipulerat målningar med hjälp av Camera obscura och concava speglar. Tala om bildmanipulation!  David Hockney
Nåväl - det handlar också om ur vi ser en bild med kamera eller öga. Här en enkel bild tagen i liggande format från min säng på skuggan av en nyligen inburen tulpan. Ingen skulle väl acceptera den bilden liggande?
Vi har en ganska stor förförståelse av hur olika motiv skall te sig på bild och det är intressant att titta på många bilder inte bara foto utan åxå de gamla mästarnas manipulerade bilder - som ju är klassificerade som konst!