18 juni 2012

Flera djur i Botiza


Hönsen har det bäst av alla djuren på gårdarna i norra Rumänien. Dom får gå helt fritt överallt och man får ofta stanna för att de skall kunna ta sig över vägen. Hundar som ingen egentligen brydde sig om eller visste vem som ägde med smutsig tovig päls sprang omkring överallt och kunde ibland stanna ett par dar vid någon uteservering o få sig lite mat. De hundar man ägde och tog hand om stod bundna med en kort kedja hela dygnet i någon bortglömd vrå av tomten eller bodde i en bur i stan på den lilla tomt som fanns till huset. Deras uppgift var att varna för konstiga ljud vilket de gjorde mycket ofta. Såg 2 glada hundar på resan - en som var i stan med några ungdomar och tom hade koppel när den inte sprang i parken och lekte och en som vallade får.
Hästar användes både som transportmedel och direkt i arbetet. I Botiza såg jag inte en enda traktor men många hästar. Nog är det finare med ett riktigt hölass än med alla våra vita balar?

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Javisst är det finare med ett hölass än våra vita balar. Men jag tror inte dagens bönder i Sverige hade klarat av att bara bärga den mängden som dessa herrar får in. Det känns ju som ett stort steg tillbaka i tiden på dessa bilder. Inte minst i djurrätt hänseende...
  Härlig rese skildringsbilder du bjuder oss på.
  Ha en fin vecka
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. Sköna bilder från en svunnen tid. Så naturnära, så äkta. Bilden på kvinnan med lövruskan känns så varm och fin/Brita

  SvaraRadera
 3. Det känns riktigt konstigt att det kan vara så stor skillnad bara 3 timmars flygresa bort...

  SvaraRadera
 4. Sköna bilder och intressant läsning! Blir sugen på att åka dit!
  /Rikard

  SvaraRadera