21 augusti 2011

Lek med ljus

Här är tre bilder där jag lekt med min nya blixt med lång sladd till. Bilderna tagna mitt på dagen i fullt ljus uppifrån med stödljus av blixten från olika håll.


Den bleka soppen var belyst av solen uppifrån och skuggan på foten var svart i halva fotens höjd. Ville göra en bild där svampen stod ut från omgivningen fast jag måste ha ganska liten bländare (5,6) för att få skärpa både på hatt och fot. Blixten placerades 1 m från svampen snett från höger.


En motljusbild men svår att exponera så spindeln inte blev svart när den egentligen var ljusgrå. Stödljus från höger uppifrån och en motljusbild mot solen blev så här..


Denna lilla Grässtjärnsblommebild är tagen med blixten som motljus rakt uppifrån i en skuggig miljö mitt på dagen.
Är det någon som är här inne på bloggen som kan ge mig goda tips om hur man egentligen hanterar en blixt vid närbildstagning så jag slipper flera långa stunder av trial and error?

4 kommentarer:

 1. Jag tycker du lyckats bra. Själv har jag försökt och misslyckats, så jag kan inte komma med några goda råd. Fortsätt som du börjat, det verkar mycket lovande//Veronika

  SvaraRadera
 2. Allt nytt är trots allt spännande! För ett år sen hade jag inte ens kommit på tanken att använda blixt i fullt soligt dagsljus...

  SvaraRadera
 3. Den nedersta bilden är finast! Så fortsätt du att använda blixten som motljus!/Kalle

  SvaraRadera
 4. Jättefina bilder blev det. Men jag har knappt lärt mej vad slutartider innebär, så jag kan tyvärr inte hjälpa dej...Men det är roligt med nya saker och man lär sej nåt nytt hela tiden.

  SvaraRadera