31 juli 2014

Vendelsö 2



Det var fint när solen sakta dalade och temperaturen medgav lite aktivitet

30 juli 2014

Vendelsö








I värmen verkade det lockande att bo ute vid havet en natt. Så gjorde Ulla och jag i förra veckan då vi åkte ut till Vendelsö - en liten flack ö utanför Väröbacka.
Här finns ett fint nytt vandrarhem att bo i och man får hjälp att ta sig över av ägarna om man inte har någon båt. Det arrangeras åxå överfarter över dagen. Ön är ett fint rastställe för fåglar under flytten har jag hört.
Nu hade de 52 korna med kalvar gjort ett bra jobb och betat ner vegetationen starkt. Kändes nästan som att gå på en savann i Afrika i värmen.
Det var nära till vattnet och gick bra att bada vid båtbryggan - ön är annars omgiven av grund med gyttjig botten - så nog hade vi det riktigt skönt och fick ett fint bemötande av värdfolket.

27 juli 2014

Kvällsbad





Lite bilder från kvällsbad i Bua när solen höll på att dala. Nu kan man ju näppeligen ligga på stranden under de heta timmarna mitt på dan så det får bli frukost och/eller kvällsmat vid badet istället... Skönt!

26 juli 2014

Kristallen den fina...





Fascineras så av alla vackra berg vi har i Halland. De två översta bilderna är från Kristallberget och de tre nedre från Bua.

23 juli 2014

Årås kvarn

Tidan rinner upp här




Lite mer bilder från Årås kvarn - en fin miljö som upparbetas av en ideell förening med mycket ideellt arbete.

22 juli 2014

Alfa alfa

Silverstreckad pärlemorfjäril

Ängssmygare
De frön vi ofta groddar - alfa alfafrön har odlats sen urminnes tider här i landet. De blir till en perenn vacker Blåluzern som älskas av många fjärilar. Har en nedanför trappen som egentligen är i vägen men den får stå till fjärilarna. Citronfjärilarna gillar den åxå men ville inte vara med på bild,,,

Vattenfladdermöss



På hemväg från min kompis Gunnel i Blidsberg övernattade jag i vandrarhemmet Årås kvarn i Köllingared 2 mil utanför Mullsjö. Målet var bron ni ser högst upp där jag hört att det fanns mycket vattenfladdermöss.
Satte mig vid bron kl 22 och en halvtimme senare startade ett fint spel med ett 20-tal fladdermöss som snabbt flög fram o åter över vattenytan o fångade insekter. Dom flög in genom ena brohålet och kom tillbaka genom det andra. Det blev ju mörkt och alldeles för svårt att fotografera dem men nattkameran kunde ge liten uppfattning av upplevelsen.
Inte blev det sämre av att jag såg en utter långt bort och kräftor fanns åxå....

20 juli 2014

Gräset är grönare på andra sidan

Det är roligt att få låna ett gäng kossor som betar rent på våra ängar. Man kan studera många roliga beteenden, bla hur en ko precis vet var det elektriska tråden går ovanför ryggen...

19 juli 2014

Morgon vid vattnet





Ännu en härlig morgon vid havet. Lite brännmaneter men några harmlösa öronmaneter att föreviga. Skönt och varmt i vattnet..

15 juli 2014

Skördetid

Nu stundar skördetid. Fingrar färgas av bär och ute på fälten vajar säden och stora vita balar ligger o väntar på att bli djurföda. En härlig tid egentligen som tar fram våra ursprungliga instinkter att samla på oss så vi klarar oss.....

13 juli 2014

11 juli 2014

Till Pegmatitbrottet i Glasberget vid Ålgårda


En vandring i ökenhettan till Glasberget vid Ålgårda i Halland gjorde vi i grupp igår. Där fanns uthuggna grottor - rester efter pegmatitbrott. Utanpå grottan lite vacker bladmossa men nere i djupet Lysmossa eller som den heter här Drakguldsmossa. En mossa som kan reflektera ljus och som ser självlysande fluoriscerande ut där i det fuktiga djupet. Man trodde förr att det var en drake som vaktade grottans skatt som satt därinne o lyste

09 juli 2014

YESS!

Det första man får se är en tyst skugga som rör sig



 

 


Igår kväll fick jag låna ett gömsle igen för att göra ett nytt försök att fånga vildgrisar på minneskortet. Satte mig i gömslet kl 19 och dvaldes i värmen bland myggen till kl 22.15 då en liten grupp på en sugga och 5-6 ungsvin bara dök upp helt tyst från intet. Mörkret lade sig snabbt nu. Hade lagt ut äpplen. Det var smart för då stod dom åtminstone still 2 sekunder. Mörkt blev det och ISO 3400, slutartider kring 1/10 sek för att ha en bländare över 5,6 och en chans att fixa manuellt fokus på dom här djuren som hela tiden svirrade omkring. En utmaning! Men en fin naturupplevelse. Kan inte förstå att de stora djuren kan röra sig helt tyst bland allt skogsbös... Det är väl därför dom ser fler människor än vi ser svin...