30 augusti 2011

Mina källarpindlar

Jag är fortfarande fascinerad av de stora spindlarna som hänger i mitt källartak. Visst är dom vackra? Speciellt roligt nu när jag skaffat en kompaktkamera så jag kan få upp objektivet mkt nära taket...

27 augusti 2011

Inneboende

I källaren har jag mina fascinerande inneboende vänner: Källarspindlarna. Det är intressant att studera deras beteende även om det ibland känns som om dom invaderat. Dom har haft ett gott år i år - gillar fukt o värme.
Detta är en ofrivillig dubbelexponering eftersom jag råkade sätta stativet på assistentens svans och hon hoppade högt! Här sitter honan o vaktar sin äggkokong.

26 augusti 2011

24 augusti 2011

Ljus

I solens sista strålar står timotejen som resliga ljus i backen

23 augusti 2011

Ljustest

Fortsätter testa foto med blixt i dagsljus. Här har jag satt fast blixten på fönsterblecket med riktning fjärilsbuske och så blev det en bild med genomlyst nässelfjäril. Lite annorlunda fjärilsbild mot vad jag brukar ta. Det är så roligt att experimentera nu när man har tid att avsätta för att kunna göra det!

21 augusti 2011

Lek med ljus

Här är tre bilder där jag lekt med min nya blixt med lång sladd till. Bilderna tagna mitt på dagen i fullt ljus uppifrån med stödljus av blixten från olika håll.


Den bleka soppen var belyst av solen uppifrån och skuggan på foten var svart i halva fotens höjd. Ville göra en bild där svampen stod ut från omgivningen fast jag måste ha ganska liten bländare (5,6) för att få skärpa både på hatt och fot. Blixten placerades 1 m från svampen snett från höger.


En motljusbild men svår att exponera så spindeln inte blev svart när den egentligen var ljusgrå. Stödljus från höger uppifrån och en motljusbild mot solen blev så här..


Denna lilla Grässtjärnsblommebild är tagen med blixten som motljus rakt uppifrån i en skuggig miljö mitt på dagen.
Är det någon som är här inne på bloggen som kan ge mig goda tips om hur man egentligen hanterar en blixt vid närbildstagning så jag slipper flera långa stunder av trial and error?





20 augusti 2011

Min skog

Nu förbereder sig växterna för vintervilan. Här en liten Harsyra som bildat mycket vackra små frökapslar.

18 augusti 2011

Djupt in i mikroskogen

Att lägga sig ner kan göra att man känner sig som en liten miniperson när man får chans att titta in i en helt annan skog än i den man befinner sig i

17 augusti 2011

Assistenten


Ett par porträtt av min lilla trogna assistent som alltid är med när jag är i nära omnejden med kameran. Helst sitter hon i vägen eller promenerar på mig  så det blir svårt med skärpeinställningar.

15 augusti 2011

På tomten


Över tomten rinner en bäck. Så härligt att i sinnet bara flyta med bubblorna på ytan....

13 augusti 2011

Min skog

Skall ägna lite fototid åt min egen gammelskog runt huset. Var där 3 timmar igår och hade en riktigt härlig ensam fotoutflykt där jag kunde tillåta mig sitta ner långa stunder och meditera. Inte så dumt att "gå på" lite kantareller också. Uppenbarligen var jag inte ensam i skogen...

11 augusti 2011

Förenkla bilden 9

Man kan inte förenkla en bild mer än att skala av alla detaljer. Vår ek med 4,8 m i omkrets tog stryk av Gudrun och hämtade sig aldrig så vi var tvungna att kapa delar av den för att inte få tunga grenar över bilarna nedanför. Nu flera år sedan pågår nedbrytningen via svampar och hackspettar. Bilden är en färgbild tagen sen kväll med blixt.

10 augusti 2011

Vallda Sandö


I min ambition att besöka alla mina nära naturreservat föll valet på Vallda Sandö igår kväll. Mats och jag hade en underbar kväll när månen vandrade över himlen alltmedan vi avnjöt en god sallad.

09 augusti 2011

08 augusti 2011

Väder



Undrar hur mycket vi egentligen påverkas av rådande ljusförhållanden och av hur himlen ser ut? Riktade kameran uppåt ett par gånger och kom till ro först vid sista bilden när dagens sista solstrålar smet igenom en liten lucka i täcket.

06 augusti 2011

En fjäder i hatten

En fjäder i hatten till alla mina vänner som arbetar på olika livskvalitetshöjande projekt med fast beslutsamhet och som för var dag som går kommer allt närmare det uppsatta målet!

05 augusti 2011

Skir sensommar

Sommaren har nått sin kulmen. En liten skir klocka dock som jag fann bland gräset.

04 augusti 2011

Från nya perspektiv

Nu är det fjärilsdags. Skall försöka göra lite annorlunda bilder på dom. Till trädgården har jag skaffat många blå o lila växter bla Fjärilsbuskar. Dom nappade lika bra som fåglarna på vintern vid fröautomaten! Här skall jag nu tillbringa mycket tid för att se hur man kan variera bilden. Idag åxå varit på Getteröns naturreservat vid naturrummet. Om man vill ta bilder av fjärilar är detta ett bra ställe. Omgiven av fjärilsbuskar med fjärilar av mångahanda slag inom armlängds avstånd kan man avnjuta sitt kaffe med våffla o glass tills man lurat ut var favoriten sätter sig oftast. Går man sen mot gömslena och till vänster på naturstigen innan bäcken så dräller det av dom! Lycka till!

03 augusti 2011

MORR!

Om en nära vän blir orättvist behandlad kan det kännas så här. Humörbilder börjar jag få grepp om inför Terjes utmaning och jag hoppas ni kan utläsa min reaktion ur bilden